Новини

Подбор на проектни предложения по процедура за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.227 МИГ БАЛЧИК - ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО – МЯРКА 1305 / 7.8. „ИЗГРАЖДАНЕ НА МЕСТНА ИДЕНТИЧНОСТ“ по втори краен срок за подаване на предложенията

СНЦ МИГ Балчик - Генерал Тошево

с подкрепата на Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

 

ОБЯВЯВА

подбор на проектни предложения по процедура за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.227 МИГ БАЛЧИК - ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО – МЯРКА 1305 / 19.2 - 7.8. „ ИЗГРАЖДАНЕ НА МЕСТНА ИДЕНТИЧНОСТ “ по втори краен срок за подаване на предложенията: 02.10.2019 г. 17:00 часа.

Цели на процедурата:

  • Развитие на динамична жизнена среда и подобряване качеството на живот чрез развитие на хоризонтални и междусекторни партньорства и взаимодействие за инициативи от общ интерес
  • Развитие на териториална идентичност, маркетинг и марки на база на специфичния териториален потенциал и продукти от местен характер
  • Изграждане на местна идентичност.

       Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. чрез Водено от общностите местно развитие.

Допустими кандидати:

1. Читалища, регистрирани по Закона за народните читалища

2. СНЦ „МИГ Балчик – Генерал Тошево“

3. Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност.

Получателите на финансово помощ трябва да имат седалище и адрес на управление на територията на „МИГ Балчик - Генерал Тошево“.

МИГ е допустим получател на финансова помощ, ако:

1. проектът, за който кандидатства за финансиране, е в обществена полза,

2. никой от членовете на колективния управителен орган, както и свързано с него лице по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон, не е изпълнител или подизпълнител на дейностите на проекта, и

3. не е постъпило друго предложение за финансиране по мярката по провежданата процедура

Допустими дейности:

  • Основните дейности по мярката трябва да бъдат свързани с организирането и провеждането на събития (празник, честване, фестивал и др.), представящи общото за двете части от целевата територия (община Балчик и община Генерал Тошево) културно и природно наследство и да бъдат с акцент върху нематериалното наследство – изпълнение на народни песни и танци, пресъздаване на обичаи, представяне на традиционни земеделски или производствени практики и др.

  • Спомагателните дейности по проекта трябва да бъдат обвързани с основните дейности по проекта и да представят паметта и / или материалното културно и природно наследство на територията – експозиция на движими паметници на културата, разпространение на информационни и / или рекламни материали за сбирките на асоциираните партньори и др.

Дейностите трябва да се извършват на територията на МИГ Балчик-Генерал Тошево.

Финансови параметри:

Общият бюджет на процедурата е: 136 863,10 лв.

Остатъчен финансов ресурс, след Първи краен срок за кандидатстване е в размер на 136 863,10 лв.

Бюджетът по втория краен срок за кандидатстване е в размер на останалия финансов ресурс след първия краен срок за кандидатстване и бюджетът по третия краен срок за кандидатстване е в размер на останалия финансов ресурс след втория краен срок за кандидатстване.

Минимален и максимален размер на проекта и БФП :

  • Минималният размер на допустимите разходи и на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект по СВОМР е  левовата равностойност на 2 500 евро при курс 1,9558 лева за едно евро -  4 889,50 лева.

  • Максималният размер на допустимите разходи и на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект по СВОМР е левовата равностойност на 20 000 евро при курс 1,9558 лева за едно евро-  39 116,00 лева

Интензитет на подпомагане:

Финансовата помощ е в размер  до 100%  от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекта и при спазване на правилата за „минимална помощ“ при условията на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 година относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis.

Максималният размер на финансовата помощ за МИГ за мерки, финансирани от ЕЗФРСР, е в размер до 10 на сто от бюджета за проекти в стратегията за ВОМР от ЕЗФРСР.

Краен срок за кандидатстване:

Процедурата за подбор на проекти е с 3 крайни срока за кандидатстване както следва:

Първи краен срок за представяне на предложенията: 08.04.2019 г. 17:00 часаизтекъл.

Втори краен срок за подаване на предложенията: 02.10.2019 г. 17:00 часа.

Трети краен срок за подаване на предложенията: 02.03.2020 г. 17:00 часа.

Прием по третия срок за кандидатстване ще бъде проведен само в случай, че по мярката няма подадени и одобрени проекти по втория срок за кандидатстване, или ако има такива, е останал наличен финансов ресурс по мярката. В случай, че няма наличен финансов ресурс за втория прием за кандидатстване, процедурата ще бъде прекратена.

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg .

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения.

Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти.

Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация:

Росица Попова, Изпълнителен директор на СНЦ „МИГ Балчик – Генерал Тошево“ адрес: гр. Балчик, ул. „Дионисополис“ № 3, моб.тел: 0888 - 644 349, 0579 - 72467, адрес на електронна поща: migbgt@abv.bg .

Достъп до подробна информация и пълният пакет документи ( Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложения към тях) по процедурата може да намерите на сайта на СНЦ „ МИГ Балчик – Генерал Тошево “ и в ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И НАБЛЮДЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕС В БЪЛГАРИЯ 2020 ( ИСУН ).

  • Община Балчик
  • Община Генерал Тошево